...men hva er dette da?

March 1, 2006

Ms1

Den siste uken har det vært mye spekulasjon om hva som kan skjule seg bak ordet "origami". Det vil si, dersom man ser bort fra den egentlige betydningen. Det ser ut til at Microsoft skal lansere et eller annet produkt ved navnet, og benytter seg av såkalt viral markedsføring for en gangs skyld.

Greit nok for dem, men vi ser en annen ting som gjør at smilebåndet trekker oppover. For på en nettside tilhørende reklamefirmaet Digital Kitchen har en liten filmsnutt med det som angivelig er en presentasjon av Origami blitt vist. Presentasjonen viser det som ser ut til å være en fet tablet-PC med lite areal og muligens GPS, og er ikke akkurat utrolig spennende siden slike produkter har vært på markedet en god stund.

Nei, det som er direkte artig med denne filmen er å se hva Microsoft, eller noen andre viser frem av dingser i filmen. Den starter med en panserhipp japansk jente ved navn Ayumi eller noe sånt. Hun er så perverst kult at hun og kompisene må kjøre helt ut i ørkenen for å tusle rundt med kompisene og komponere musikk. Men er det en PC med Microsoft Windows hun bruker til å lage musikken som overføres til Microsoft Origami før de setter seg ned og tar Microsoft Drink 2006 Professional?

Niks, det er en Apple Mac, Microsofts nemesis og bitre fiende. Hun kjører et musikkprogram som er, om jeg ikke tar feil, Logic Pro på de doble skjermene i filmen.

Msbilde

Det som vises av det grafiske grensesnittet er unektelig Apple og det hele er mer enn litt ironisk, spør du meg.


Årets feteste program (mener jeg)!

February 22, 2006

Glterm

Noen ganger er det slik at man får en tåre i øyekroken av noe som vekker minner. Det gjelder selvsagt også for oss nerder, men det er kanske ikke et bilde i familialbumet som er triggeren. Hva med et dataprogram? Nærmere bestemt GLTerminal for MacOS X.

Dette programmet er en ekte bastard, oppgitt av sin eier men lever livet der ute på nettet. Ikke er det kompatibelt med dagens MacOS X heller, så man kan ikke lagre innstillingene. Programmet var forøvrig tiltenkt som et sideprosjekt og skulle aldri slippes ut. Men ute er det.

Hva gjør så dette programmet til årets dataprogram hittil?

Det er et terminalprogram som får din Mac til å se ut som en 1970-talls terminal. Enkelt og greit. I GLTerminal kan man få svinedyre flatskjermer til å se ut som slitte 70-talls bilderør og skaperen av GLTerminal har jammen hatt forsynet til å inkludere flimring i terminalprogrammet.

Sånn på toppen av kransekaken kommer det i to farger; terminalgrønn og terminaloransje. Jeg går for oransje, siden de minner om de fascinerende PLATO-maskinene fra syttitallet. Grønt på bildet, som variasjon. Til og med baudraten er emulert, fra 50 til lynraske 19000.

Programmet har vært forevist tre inhouse-geeker av UNIX- og Apple-varianten og alle er skjønt enige om at dette er virkelig et fett program. Med sitater som "Nei, herregud så fett!" og "Dette er et virkelig seriøst steg bakover" skjønner man et dette er en vinner.

Bildet over yter ikke programmet et centimeter med rettferdighet, selv om den etterlignede skjermen viser en liten grad av kurvet bilderør. Bilde flimrer og man ser scanlinjene helt tydelig.

Herlig, vakkert og nostalgisk. Min baudrade er på 1200, det samme som det første modemet jeg hadde hjemme.

(PS: På grunn av programmets natur, det vil si ødelagt, utdatert og sikkert smekkfullt av feil, tar vi ikke noe ansvar for hva som skjer dersom man installerer det. Bare så det er sagt.)


Er du en grafikksinke?

February 22, 2006

Sitter du på en eldre, akk så rå spill-PC? Butter det på grafikken? Nå kommer løsningen for de som føler seg utdatert på grafikksiden. Det vil si: de som har alt i orden utenom et skikkelig rått grafikkort i AGP-sporet.

De aller, aller fleste rå grafikkort der ute ignorerer oss som kjøpte PC i 1998 og er meget fornøyd med Pentium II og USB 1. Men grafikken, mann. Grafikken! Hvorfor tenker ikke noen på oss med AGP-porter og mangel på denne fancy schmancy PCI-X og PCI Express-greia?

Nvidia kunngjør nå at de kommer med en AGP-versjon av sin syvende generasjon med grafikkort, 7800. Kortet får det poetiske navnet Nvidia 7800 GS AGP og kommer nok til å hindre en del i å måtte bytte ut hovedkortet i maskinen sin.

Redningen for de som er grafikkhemmet på grunn av marginalisert teknologi kommer dermed på 6. februar i år.


Hvordan holder dere ut?

February 22, 2006

Virus
Så, det var tide for en reintroduksjon til PC-verden. Jeg har lenge levd i en eplefylt verden og bruker bare Windows-baserte PCer til å holde meg orientert om hva som foregår på den plattformen, ikke til daglig bruk. Alle i nær familie har fått beskjeden om å kjøpe epleprodukter, ellers vanker det ingen brukerstøtte fra min side. Noe som har gitt meg mer ledig tid til å gjøre ting som f.eks. å bygge modellbåt og ta opp fotografering som hobby.

Dette er historien: svigertante skulle ha et trådløst nettverkskort på sin bærbare PC for å koble seg opp mot et lokalt trådløst nettverk. Jeg sa meg enig i å installere dette og anskaffet et helt greit CardBus-kort fra SMC (De var utsolgt for 3Com).

Anyhoo, jeg hadde kun sagt meg enig i å installere kortet og ikke gjøre noe mer. Man har en anelse om hva som venter seg når noen kommer med en 3 år gammel Windows XP SP1-bærbar. Men det som utspilte seg under installasjonen av kortet gjorde at jeg måtte bare fortsette for å se hva som skjedde videre, på samme måte som man bare se på kollisjoner eller ulykker. Det er en syk fascinasjon.

Selve installeringen av kortet gikk greit, men jeg la raskt merke til at da FireFox skulle inn på maskinen så greide jeg ikke å fullføre nedlastingen. Det samme med Opera, Avast (anbefalt av flere VG Nett-lesere som deg!) og AdAware. Merkelig. Internet Explorer hadde den sedvanlige ballasten med brukerinstallert spyware, men det var fullstendig umulig å laste ned en hel versjon av de andre programmene. Windows XP-CDen fulgte heller ikke med maskinen. Damn it! Bare å sette i gang med renskning. To Valium også.

Omstarter hittil: 2

En tur inn i Kontrollpanel førte til at jeg ble klar over omfanget av skaden som var gjort på maskinen. Det var installert intet mindre enn to antivirusprogram, Norton og AVG. Men AVG var ikke oppdatert og Norton-programmet var sist oppdatert for tre år siden rett før prøveperioden gikk ut. Tydeligvis hadde eieren av datamaskinen installert antivirus som instruert, men ikke helt tatt betydningen av å holde denne oppdatert på bortimot daglig basis.

Norton og AVG rapporterte ikke noe galt ved scanning.

Jeg fjernet en fem – seks forskjellige Internet Explorer-bars og et par av de snillere spyware-programmene. Etter noen omstarter var den opplevde hastigheten på maskinen merkbart bedre.

Omstarter hittil: 9

Men allikevel ville ikke Internet Explorer gjennomføre en fullstendig nedlasting av AdAware, Opera, Avast eller FireFox. Nedlasting av andre større filer gikk greit. Pusstig. Da dro jeg frem min bedre halvdels iBook og lastet ned FireFox, AdAware og Avast. Det gikk uten problemer, noe som bekreftet at det var et eller annet galt på den bærbare. Men hva var det?

Vel, en fersk installasjon med Avast skulle snart vise nøyaktig hvor ille denne stakkars HP-maskinen hadde det. Opp med Windows-deling på iBooken og en rask overføring av filene til Windows-maskinen. Et par – tre installeringer senere var vi for alvor i gang med vårrengjøringen.

Avast søkte i ca. 2 sekunder før den bokstavlig talt hylte ut advarsler om virus i minnet. Da var det ikke annet å gjøre enn å la Avast stenge ned maskinen og kjøre en oppstartsscanning av maskinen. På tide å ta frem vodkaen.

Omstarter hittil: 10

Avast startet scanningen av maskinen og begynte opptellingen. Ett virus. To virus. To virus og en dialer. Ti virusinfiserte filer til. Nok en dialer. Virus i en kritisk Windows-fil. Virus i en av programmene til lydsystemet. Fem spywarefiler til. Tre trojanere.

Den totale skaden: 32 filer infisert av virus. Mer enn fem trojanere. To dialere. En mengde spyware og en fil som jeg rett og slett lot være å slette, siden jeg ikke visste hva som kom til å skje dersom den forsvant.

Windows startet opp, betraktelig raskere enn den første gangen, og etter et besøk hos Normans sider ble det siste viruset fjernet fra maskinen. Hvilket? Nachi.D i tilfelle du lurte. Hvordan kom dette inn på maskinen? Jeg tittet gjennom loggene i Explorer for å se om det var noen suspekte sider der, men fant ikke spor av steder hvor man vanligvis mottar slike mengder med virus. Helt vanlige nettsteder, ikke noe spesielt. Det er heller ikke bare svigertante som får virus. En kollega måtte levere inn sin bærbare til desinfisering. En bærbar med siste utgave av Norman og definisjonsfiler hadde fått et par virus som ikke var mulige å fjerne. Ingen av disse PC-brukerne er idioter. De er forsiktige og oppmerksomme, men allikevel sniker virusene og programmene seg inn. OK, spyware kommer av uforsiktighet, men hallo!

Total skade:
Omstarter: 10
Virus: 7 forskjellige
Infiserte filer: 32
Trojanere: 5+
Dialere: 2
Tid brukt: 3,5 timer

Så mitt spørsmål til dere som utgjør de over 90% av PC-brukere. Hvordan i alle dager holder dere ut i en slik hverdag? Uten å få hjerteattakk?


Hva slags teknologi vil U-landene ha?

February 22, 2006

Mange har sikkert fått med seg den vesle, grønne laptopen som foreningen One Laptop Per Child gjennom MIT Media Lab (i samarbeid med FN) vil gi til utviklingsland over hele verden. Dette i et forsøk på å tette kunnskapshull, og forminske den enorme avgrunnen som spenner seg vidstrakt mellom de rike og de fattige landenes teknologinivå.

Hensikten med den lille laptopen, som skal koste døyt 100 dollar pr. enhet (cirka 700 norske kroner), er egentlig ganske genial i måten den fungerer på. Den ser ut som en vanlig laptop, den har trådløst Internett og kjører det åpne operativsystemet Linux. Den har skjerm, tastatur - alt.

Den kan kobles til en vanlig strømkilde via stikkontrakt, men - og dette er viktig - den kan også sveives i gang. I motsetning til en vanlig laptop, kan du altså sveive den i gang for å få strøm. Og slik virker den. Dette er, utvilsomt, en god og fleksibel løsning som hører hjemme i en PC ment for den tredje verden. Den må være mobil, fleksibel og solid.

verser det også rykter om at Microsoft vil på banen med en lignende løsning. Også de forstår at det kan være lurt å bidra til å heve kunnskapsnivået, spesielt om teknologi, i utviklingslandene.

I tillegg til å gjøre en humanitært positiv jobb, skaper de også et større marked som de selv vil kunne selge i en gang i fremtiden. Hyggelig.

Det Microsoft vil gjøre, er å lansere en mobiltelefon i stedet for en laptop. En mobiltelefon som er like kraftig som den vesle, grønne laptopen. En interessant ide, men er det et bedre alternativ?

Jeg er ikke så sikker. Ja - mobiltelefon er noe alle kan ha bruk for, og en mobiltelefon vil være et nyttig verktøy for å hjelpe folk til å kommunisere lettere med hverandre. Kanskje spesielt i utviklingslandene, der mennesker ofte kan være adskilt av natur og andre elementer (væpnede konflikter, f.eks.) som gjør det vanskeligere å møtes. Alle vet hvor populær telefonen er i slike land, hvor et godt telenett har blitt introdusert.

Likevel er det en hake ved Microsofts alternativ. For å kunne bruke den som en datamaskin, vil du måtte koble til både en skjerm og et tastatur. Det øker kostnaden, og blir dermed ikke like fleksibelt eller lettfattelig nok til å hverken bruke eller introdusere i utviklingslandene. Og det er pris og fleksibilitet som teller, da noen må betale for å gi maskinene vekk på en enkel måte. Det må kunne brukes enkelt, og læres enkelt.

Hvis Microsoft kommer på banen med noe konkret, kan det bli videre diskusjon om hva den tredje verden virkelig trenger. En mer eller mindre fullverdig datamaskin, eller en mobil du også kan ringe med? FN har i hvert fall bestemt seg, og støtter laptopen.

Jeg tror utviklingslandene kunne hatt bruk for begge.


Mobil-tirsdag

February 22, 2006

I går lanserte Nokia en ny telefon, og i dag kommer Siemens hakk i hel med en langt mer eksklusiv telefon, både utseende- og funksjonsmessig.

BenQ-Siemens EF81 er en liten og lett klapptelefon med 3G-støtte. Siemens sier selv at tiden hvor avanserte 3G-telefoner var tunge og store, er forbi. Lekker er den i hvert fall, med et svært eksklusivt utseende.

BenQ-Siemens EF81 er en fullverdig multimediatelefon, sier produktsjef Stian Andresen i BenQ-Siemens.

Klapptelefonen er 15,9 mm tykk, og bruker materialer slik som magnesium, aluminium og rustfritt stål. Mobilen har er 2 megapiksel kamera, og en skjerm på utsiden av lokket i herdet mineralglass.

Fire knapper på lokket gjør det lett å få tilgang til viktige funksjoner uten å måtte åpne mobiltelefonen i det hele tatt. Mobilen har 64 MB lagringsplass, men tar gjerne i mot mikro-SD-kort på en hel gigabyte.

Alt dette godiset, kombinert med et svært lekkert utseende, er naturligvis ikke gratis. I følge Siemens blir den veiledende prisen trolig 3990 kroner.


Mobil-mandag

February 22, 2006

Nok

Det er en ny strålende mandag og to nye mobiltelefoner er klare til å møte verden. Vel, minst en i alle fall. Den andre er på ryktestadiet foreløpig, men lover bra.

Nokia lanserte i dag sin 6125, en "midt-på-treet"-mobil sett utfra egenskaper og prisklasse. Den er heller ikke en ledestjerne for Nokias ofte radikale design, men en helt vanlig utseende klapp-mobil.

Av egenskaper nevner vi:

  • QuadBand (GSM 850/900/1800/1900), fungerer i alle GSM-nett
  • 1,3 megapiksel kamera
  • Macromedia Flash-avspiller
  • To fargeskjermer på dekslet
  • Bluetooth

Pris: ca 1800 oppgir Nokia som veiledende pris

Den andre nyheten kommer fra Sony Ericsson som muligens kommer med en "midt-på-treet"-variant av sin smarttelefon. Det er forøvrig de som begynner med bokstaven P og tallet 9. Denne heter etter ryktene P970, les mer om den i denne bloggen.


Fy, slem Apple!

February 22, 2006

Itms

Paparazzier i buskene, rykteflom, karikaturer og referanser i FoxTrot, massiv mediedekning og fans kledd opp for anledningen. Jepp, det er tid for en produktlansering fra Apple igjen. Tirsdag kveld norsk tid kunngjorde de flere interessante nyheter som du kan lese mer om her.

Men det er ikke dette vi skal snakke om nå. Nå som gledesrusen har lagt seg, de serimonelle klærne er lagt på hyllene og nok høner er ofret til den Store Steve kommer bakrusen inn. Det er tid for kritikk.

Det er ikke Intel-maskinene som er gjenstand for kritikk denne gangen, men en bitteliten oppdatering i musikkprogrammet iTunes som er fantastisk populært siden det er bortimot påkrevet for å bruken en iPod.

ITunes ble oppgradert fra versjon 6.0.2. til 6.0.3, iallefall på Mac. Under denne oppdateringen ble jeg presentert med en Standard Uleselig Kontrakt, eller SUK som jeg liker å kalle denne typen advokatfôr. Som vanlig sa jeg meg enig i innholdet uten å tenke spesielt mer over hva jeg egentlig sa meg enig i.

ITunes startet og hva er det jeg ser. Et nytt segment av hovedvinduet som viser liknende musikk som du spiller, og flere album fra samme artist. For eksempel. Hva betyr dette?

Jo, det betyr at informasjon om det du spiller sendes til Apple og de sender tilbake informasjon om alternativer, flere låter, artistbiografier etc. Ganske stilig egentlig.

Hva er problemet med dette? Nettbutikken Amazon har gjort det i laaaaang tid og det er en til tider svært nyttig funksjon. Det er greit å få en direkte lenke til biografien til artisten du spiller, men hva gjør Apple med denne informasjonen? Det henger litt i løse luften.

Etter en nøyere gjennomgang av personvernavtalen og SUKen for iTunes Music Stor er jeg fremdeles uten viten om hva denne informasjonen brukes til. Er den helt anonym? Knyttes den til min Music Store-konto? Lagrer de sangene jeg spiller? Henter de ut annen statistikk ettersom jeg spiller musikk? Sender de låttittel? Eller bare artisten? Antall ganger en sang er spilt? Hvor mange Britney-låter som ligger på maskinen?

Og ikke minst; hvorfor ble jeg ikke fortalt at dette skjer og stopper ikke før man slår av funksjonen? Funksjonen er svært nyttig og har allerede gjort at jeg oppdaget et nytt band, men neste gang si i fra når dere gjør slikt Apple.

PS: Takk for muligheten til å spille musikk på flere anlegg av gangen. Den var etterlengtet.

PPS: Nå har vi fått bekreftelsen fra mer offisielt hold; informasjon som sendes til Apple (i denne sammenhengen) går ut i det store intet etter at resultatene er sendt til brukeren. Allikevel, dette skulle ha vært gjort klart mye tidligere som f.eks. under installasjonen av oppdateringen.


Dine TV-programmer, hvor som helst

February 22, 2006

LAS VEGAS (VG) Hvor mange av oss har ikke irritert oss over alle de programmene på norsk TV vi går glipp av, da vi er på reiser i utlandet. Her er løsningen.

Sony viste på CES-messen i Las Vegas, frem en spennende innretning kalt «LocationFree». Terminalen i seg selv koster drøyt 350 dollar.

Det hele fungerer forholdsvis enkelt. Du setter opp en boks hjemme, som du gjerne kan koble til både TV-senderen din og DVD-spilleren. Kobler du den til sistnevnte, kan du se på filmene dine som suser over spilleren din hjemme, mens du gjerne sitter tusenvis av mil borte.

Ved å passe på at at boksen også er koblet til bredbåndsmodemet ditt, sikrer du den tilgang til Internett - noe den naturligvis må ha.

- Slik vil boksen ta å sende alle signalene ut på Internett. Med en datamaskin, en bærbar avspiller slik som PlayStation Portable eller for den saks skyld en passende mobiltelefon, kan du se på disse signalene uansett hvor du er i verden så lenge du er koblet opp mot Internett, sier Eileen Hoey i Sony.

Det betyr at du kan sitte med en bærbar datamaskin på et hotellrom i Bangkok, mens du ser på «Rikets Røst» som ruller over TV-skjermen hjemme. Du kan til og med bytte kanal - fjernstyrt.

Det er mulig å kjøpe en egen TV-skjerm med Internett-støtte hvis du ønsker det, men signalene kan også plukkes opp av en bærbar datamaskin, en mobiltelefon eller en PlayStation Portable.

Produktet lanseres nå i USA, og vil trolig også komme til Europa i løpet av året. Prisen ligger på drøyt to tusen kroner.


Er nettradio fremtiden?

February 22, 2006LAS VEGAS (VG) Akkurat da du trodde du visste hva DAB-radioer er for noe, kommer en ny type radio. Mange sitter nok å hører på nettradio, enten hjemme eller på jobb. Alle de store norske radiokanalene sender på Internett, men frem til nå har du måtte sitte ved PC-en for å høre på disse.

Nettradioene er en uhyre god ide. Du kan få dem helt nede i lommestørrelse, og så lenge du er i et område med trådløst Internett, kan den plukke opp alle typer radiosendinger over Internett. Gratis.

Flere av disse spillerne ble vist frem på teknologimessen i Las Vegas, og kommer trolig til å dukke opp i butikkene i løpet av året. Dette kan bli en virkelig utfordrer til både FM- og DAB-radioene. Men igjen er det avhengig av god trådløs nettdekning, som så mye annen teknologi.

Nettradioen på bildet er produsert av InFocus. Prisen er ukjent.


Side: 1   2